VÄGEN TILL KÖRKORT
Oavsett hur du väljer att genomföra din körkortsutbildning, är det viktigt att först ansöka om körkortstillståndet, vilket innefattar en synundersökning och en hälsodeklaration. När du fått tillståndet kan du börja övningsköra, antingen privat eller på en trafikskola. Viktiga steg inkluderar att lära sig trafikregler och risker, samt att kombinera praktisk körning med teoretisk undervisning. När du känner dig redo, boka teoriprovet, följt av uppkörningen för att visa dina praktiska färdigheter. Genom noggrann förberedelse ökar du dina chanser att få körkort. Ha tålamod och kom ihåg att övning ger färdighet. Lycka till!
1. Ansök om körkortstillstånd
För att kunna övningsköra på trafikskola eller privat och boka förarprov behöver du ha ett giltigt körkortstillstånd.
Detta gäller oavsett om det är första gången du tar körkort eller om du redan har körkort och ska skaffa en ny körkortsbehörighet. Ansökan om körkortstillstånd gör du enkelt hos Transportstyrelsen.
Innan svenska transportstyrelsen kan behandla körkortselevens ansökan om körkortstillstånd behöver körkortseleven gå till en optiker och göra ett syntest. De flesta optiker skickar resultatet direkt till transportstyrelsen.

2. Intro/Handledarkurs
Inför privat övningskörning måste körkortseleven och handledaren närvara vid en Introduktionsutbildning på en auktoriserad trafikskola. Detta krav gäller för att kunna genomföra privat mängdträning och säkerställa en trygg och effektiv övningskörning.
Eleven måste vara minst 15 år och 9 månader för att delta.
3. Övningsköra & plugga körkortsteori
Ta körlektioner hos en trafikskola och kombinera med privat mängdträning för bästa resultat. Börja gärna med lugna miljöer för att bli trygg bakom ratten.
Börja tidigt med att studera trafikregler, vägmärken och säkerhetsföreskrifter. Använd körkortsboken, övningsprov online och eventuellt appar för att förstärka dina kunskaper.
Förutom att lära sig att manövrera bilen måste körkortseleven lära sig samspelet mellan fordon och trafikanter. Allt för att undvika olyckor och målet är att körkortseleven ska uppnå de krav och bedömningskriterier som ställs på körkortseleven vid körprov.
4. Ta reda på hur proven går till
Att veta hur proven fungerar är verkligen en bra strategi för att känna sig trygg och väl förberedd. Här är vad du kan göra:
- Läs om teoriprovet: Förstå upplägget, antal frågor och vilka ämnen som testas. Öva på teoriprovet online för att vänja dig vid formatet.
- Ta reda på hur uppkörningen går till: Läs om moment som ingår, till exempel säkerhetskontroll, stadskörning och landsvägskörning.
- Fråga din trafiklärare eller handledare: De har ofta värdefulla tips och erfarenheter.
- Praktisera i liknande situationer: Förbered dig på samma slags miljöer och trafiksituationer som kan dyka upp under provet.
5. Riskutbildning 1 och 2
Att genomföra både Riskutbildning 1 och 2 är ett viktigt steg i körkortsutbildningen!
Riskutbildning 1: Fokuserar på alkohol, droger, trötthet och andra riskfaktorer i trafiken.
Riskutbildning 2 (halkbanan): Inriktad på hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden.
Båda utbildningarna är obligatoriska De är en del av körkortsutbildningen och måste vara genomförda innan du kan göra teoriprovet.
.
6. Boka Förarprov
Körkortsutbildningen för personbil (behörighet B) avslutas med förarprovet som är ett två-delat prov. Ett teoretiskt kunskapsprov och ett praktiskt körprov
De båda riskutbildningarna måste vara genomförda i god tid innan kunskapsprovet och godkänt kunskapsprov krävs innan körprovet.
För att underlätta din planering, boka både teoriprovet och körprovet vid samma tillfälle. Planera gärna in några veckors mellanrum mellan proven så att du hinner förbereda dig ordentligt efter teoriprovet innan uppkörningen.
Du kan välja att boka dina prov själv som privatist eller be en trafikskola om hjälp. Genom att boka proven genom en trafiskola och planera uppkörningen i trafikskolans bil ökar du dina chanser att klara körprovet på första försöket.
7. Gör kunskapsprovet
Teoriprovet testar dina kunskaper om trafikregler, vägmärken och säkerhet.
Hur du väljer att plugga körkortsteori är upp till dig men vi på Fred Trafikskola rekommenderar det välbeprövade läromedlet som finns inne i vårt bokningssystem från Trafikskola online.se
Det är viktigt att du är väl förberedd genom att ha pluggat körkortsteori och gjort övningsprov. På provdagen, se till att vara på plats i god tid och ta med en giltig ID-handling.
8. Gör körprovet
Uppkörningen, eller körprovet, är det sista steget för att få ditt körkort. Det testar dina praktiska färdigheter i verkliga trafiksituationer. Här är några tips:
- Förberedelse: Öva på olika typer av trafikmiljöer, såsom stadstrafik, landsväg och motorväg.
- Under provet: Förarprövaren kommer att ge instruktioner om vart du ska köra under uppkörningen, som inkluderar både stadstrafik och landsvägstrafik. Körprovet pågår i minst 25 minuter. Håll dig lugn, följ trafikreglerna och lyssna noga på inspektörens instruktioner.
- Tänk på säkerheten: Visa att du har kontroll över bilen och kör på ett säkert och ansvarsfullt sätt. kring körkortsprocessen? 😊
Uppgradering automat - Manuell
Innehavare av körkort med begränsning ”automat”, Trafikvillkor: 78. kan efter ett godkänt körprov med manuellt växlad bil uppgradera till körkort utan begränsning, det vill säga köra både manuell och automatväxlad bil utan att göra ett nytt teoriprov eller genomgå de två riskutbildningarna.
Vill du ta körlektioner eller övningsköra privat inför ditt praktiska körprov med manuell personbil krävs INGET körkortstillstånd MEN en godkänd trafiklärare/handledare.